Surprise !!!

Hihihi..gempak je tajuk kat atas tu.. Tapi, memang betul pun..ada surprise utk Intan sempena birthday Intan yang lepas.. Siang hari tu, hubby keje..So, malam masa dia balik keje barulah sempat pegi makan2 kat luar.. Tak pergi jauh pun, cuma ke Jusco Bukit Indah je. Lagipun jam dah pukul 9.30 malam.. Terus tuju ke tempat yang dia janjikan.. Kenny Rogers Roasters. Tapi, yang sedihnya banyak makanan dah habis.. Jadi, cuma dapat separuh daripada apa yang kami inginkan.. Takpelah, janji niat murni hubby terlaksana juga..






















Itup
un kami makan tak habis, sebab anak kedua Intan (Shafiq) demam panas.. Panasnya naik mendadak.. Jadi, makanan tu semua kami tapau je.. Makan kat rumah..











Ok, suprisenya ial
ah rupa2nya hubby ada belikan Intan something. Ingatkan dah takde hadiah lagi. Maklumlah, umur semakin meningkat...hadiah dah tak penting lagi.. Bagi setengah orang, memang la benda2 ni takdelah apa sgt. Tapi bagi Intan, barang2 pemberian hubby ni terlalu bererti utk Intan.. Menaikkan lagi semangat Intan nak buat kek.. Insya Allah..



Sebenarnya malam t
u, sepatutnya ada 2 surprise..hihihi.. Tapi, disebabkan surprise yang kedua tu datang time kitorang kat Jusco..jadi, surprise yang kedua tu Intan dapat pagi esoknya.. Sebelum pukul 7.00 pagi dah dapat surprise kedua ni..












Nak tau apa dia? Alhamdulillah, walaupun Intan tak buat kek utk besday sendiri..Tapi, still dapat cup cake pemberian dari Kak Long.. Terima kasih banyak Kak Long atas ingatan ikhlas Kak Long tu.. Sayang nak makan.. Cup cake tu adalah hasil kerja tangan Kak Eyna..
Sedap..


Happy Birthday To Me

Happy Birthday to me..happy birthday to me..happy birthday to me..happy birthday to me....

Mula2 tu rasa macam malas nak kecoh2 kat sini, tapi dah terlanjur ramai yg tau..so, keluarkan cerita pasal birthday tuan punya blog ni.. hihihi..

Pada tarikh yg sama (28hb April), 33 tahun yang lalu, lahirlah seorang puteri.. Dan puteri itu sekarang menjadi tuan punya blog ni..

Ok lah, sebenarnya nak gantung beberapa kad yang Intan dapat dari teman2 di luar sana.. Ada yang beri email, ada yang bagi ecard, ada yang telefon, ada juga yang sms..ek eh, ada juga yang nak beri kejutan.. Semua itu adalah teman2 yang Intan kenal hanya di dunia internet.. Tak taulah, macam mana mereka semua boleh tau tentang tarikh keramat bagi diri Intan ni.. Terima kasih tak terhingga untuk semuanya.. Terima kasih kerna mendoakan diri Intan ni..

Kad dari Kak Long;

1.gif

Terima kasih Kak Long..


Dan beberapa lagi ecard yang Intan dapat dari teman2 internet..Terima kasih di atas semuanya..




  • Birthday Cupcake from Mariena R to Intan EddieMariena R
  • Birthday Cake from Enrique_ E to Intan EddieEnrique_ E




    • Birthday Graphic #25Birthday Graphic #11


    • MyHotComments.com
Semoga amalan akan bertambah setanding dengan usia yang semakin tua.. Amiin..



Sebenarnya birthday Shafiq ialah pada hari Sabtu (25hb April ) yang lepas..

Tapi memandangkan sambutan ulangtahun dia kali ini dibuat kat rumah emak Intan.. Jadi, lambatlah masuk cerita kat sini.. Kat rumah emak Intan, takde line internet.. Bila dah balik sini pulak, camera cik abang bawa masuk Singapore.. So, tak bestlah kalau nak masukkan cerita tanpa gambar.. Kenalah tunggu camera balik rumah dulu..hihihi..

Majlis meraikan ulangtahun Shafiq dibuat kecik2 aje.. Cuma kami sekeluarga, emak ayah Intan, adik kedua Intan bersama isterinya dan jiran depan rumah emak bersama seorang anaknya..

Alhamdulillah, walaupun majlis kecik je..tapi yang penting Shafiq happy.. Lebih2 lagi masa potong kek Ben10 dia tu.. Senyum simpul waktu potong kek Ben10 kesayangannya tu..

Seperti biasa, kalau buat kek yg dihiasi dgn karektor kartun.. kenalah Mr. hubby bantu.. Tanpa bantuan cik abang tersayang, tak menjadilah kek Ben10 Intan ni.. hihihi..


Jom layan, beberapa keping gambar waktu sambut besday anak kedua Intan, Muhammad Shafiq Haikal.. Semoga Shafiq menjadi anak yang soleh serta berjaya di dalam kehidupan dunia dan akhirat.. Amiin..




















Tiada harta benda yang dapat ibu berikan.. Cuma kasih sayang dan doa yg tak putus2 untuk anak2 ibu..



Hari ni sebenarnya Intan ada tugasan penting iaitu menyiapkan kek coklat yang di order oleh Lin untuk meraikan ulangtahun ke 9 anak lelakinya, Md. Ridzuan.

Alhamdulillah, sebelum waktu yang dijanjikan tiba..Intan telah pun dapat menyiapkan kek coklat yang dihiaskan dengan watak kartun kegemaran anak Lin yang juga kegemaran anak2 Intan.. Apa lagi kalau bukan Ben10. Tapi, maaflah Lin sebab kek tak cantik macam kek2 orang lain.. Intan harap Lin berpuas hati dengan hasil kerja Intan tu.. Oh ya, karektor kartun tu di lukis atas bantuan Mr. Hubby Intan. Harapkan Intan yang lukis, memang tak menjadilah Ben10 tu nanti.. hihihi..


















Kami sekeluarga sampai lambat ke rumah Lin.
Dah ramai blogger tiba di rumah Lin. Padahal rumah Intan dengan rumah Lin cuma beberapa langkah je. Tapi disebabkan anak2 yang masih kecil, semuanya jadi lambat..



















Walaupun lambat, makanan masih tersedia untuk kami. Banyak menu Lin tadi.. Macam2 ada. Tak larat nak makan semua.. Alhamdulillah... Ermm, sedap2 belaka.. Cuma Intan tak sempat nak merasa kek buatan sendiri. Nak tau juga, sedap atau tidak.. Macammane Lin, ok tak kek tu? Harap2 rasanya ok.. Kalau tak ok, maafkan Intan ya.. Baru cuba resepi baru..


Lewat petang pula, seisi barbeque telah bermula.. Ada ketam, ayam, sotong dan udang.. Masing2 sibuk mengipas.. Cuma Intan dan
suami je tak tolong mengipas. Maklumlah, anak2 kami ni tak boleh dibiarkan main sendiri.. Takut lain jadinya.. hihihi..



Sayangnya, kami cuma sempat makan udang je sebab anak Intan (Saufi) buat hal. Menangis tak henti2. Ada benda yang dia nak tu... Tetamu2 Lin semua tau.. Masing2 mesti risau dengar tangisan yang tak henti2 tu.. Akhirnya kami terpaksa minta diri lebih awal berbanding teman2 yang lain..

Terima kasih banyak2 Lin atas jamuan tadi. Semoga bertambah lagi rezeki Lin dan suami.. Selamat Ulangtahun Yang Ke 9 buat Amat. Semoga menjadi anak yang soleh dan berbakti kepada kedua orang tua.. Semoga berjaya dalam pelajaran serta kehidupan di dunia dan akhirat. Amiin..


~ Iktiraf ~ Raihan

Pertengkaran adalah lumrah dan asam garam dalam suatau kehidupan berumahtangga. Tidak kiralah suami atau isteri yang memulakannya dulu. Jika tidak dikawal pertengkaran ini boleh membawa kepada suatu hubungan yang tidak sihat. Apabila berlaku pertengkaran, salah seorg atau kedua2nya pasti merasai tekanan atau keterlaluan. Perasaan marah dan benci sukar untuk dihindari dalam masa terdekat dan ada kalanya mengambil masa berminggu2. Walau bagaimanapun ahli psikologi berpendapat kemarahan lelaki biasanya mudah terpadam berbanding golongan wanita.

Manakala golongan wanita pula sukar untuk marah tetapi kemarahan yang mereka rasai akan berpanjangan. Kemarahan bukan sahaja disebabkan pertengkaran, malah ada kalanya hal luar rumah atau remeh juga mampu meledakkan situasi ini. Dan dalam hal ini, jika berlaku..salah seorg daripada anda harus mengambil inisiatif dan bersikap rasional. Bertenang dan melupakan pertengkaran yg berlaku untuk seketika boleh menyenangkan fikiran. Malah aktiviti seperti mandi, berjalan atau mengayuh basikal perlahan2 juga mampu membantu meredakan keadaan. Walau bagaimanapun, sebagai pasangan, anda disarankan untuk melakukan 7 perkara berikut bagi membantu meredakan kemarahan si dia.

1. BUAT APA YANG DIA SUKA
Selepas bertahun2 hidup bersama, anda pasti tahu apa yg disukai oleh pasangan anda. Misalnya ada suami/isteri yang suka rumah kelihatan kemas setiap masa. Cuba perhatikan persekitaran anda, adakah faktor rumah menambah lagi kekusutan fikiran. Jika keadaan rumah tidak seperti yang selalu disukainya, kemungkinan ini akan menambah lagi serabut fikiran.


2. BIARKAN DIA SENDIRIAN
Ada juga pasangan yang suka dibiarkan sendirian apabila sedang marah. Dalam keadaan ini anda harus memberi kerjasama sepenuhnya. Pastikan anak2 tidak membuat bising di sisinya. Jika dia berada di dalam bilik, jangan sesekali cuba mengetuk dan memanggil namanya. Biasanya kemarahan akan cepat reda tanpa gangguan.

3. PESANAN BERTULIS
Apabila si dia sedang marah, apa sahaja perbincangan yang dibuat tiada gunanya. Dia tidak akan dapat membuat keputusan dengan sebaik mungkin dalam keadaan begitu. Apabila anda hendak memberitahu sesuatu, atau ada pesanan penting yang mesti disampaikan kepadanya, sebaiknya tuliskan sahaja dan jangan bercakap dengannya kecuali dia bertanya.

4. BANTUAN ORANG TERSAYANG
Selain anda, pasti ada org lain paling disayanginya dalam keluarga anda. Mungkin ibunya, adiknya atau anak anda sendiri. Anda mungkin tidak berjaya memujuk atau meredakan perasaan marahnya, tetapi org lain itu mungkin boleh membantu, sekurang2nya bertanya sesuatu kepadanya.

5. MENYEDIAKAN KEPERLUAN
Ketika dia sedang marah, hari sudah pun menjelang petang. Mungkin waktu ini biasanya dia hendak pergi beriadah, mandi di kolam ataupun bersiar-siar di taman. Sediakan segala keperluannya seperti biasa. Dengan suara yg paling lembut, cuba tanyakan apakah keperluan lain yang dia ingini. Jangan sesekali bertanya punca kemarahannya.

6. SELEPAS SATU JAM
Pada waktu ini biasanya tahap kemarahan sudah pun reda. Anda boleh mendekatinya untuk melihat reaksinya. Jangan terus bertanya sesuatu. Jika kemarahan sudah reda, dia akan mendekati anda dahulu dan bersuara. Jadi anda perlu bersabar dalam menghadapi situasi ini.

7. SELEPAS DUA JAM
Pada masa ini, kemarahan mungkin akan berkurangan sama sekali. Malah dia mungkin sudah melupakan kemarahan tersebut. Perhatikan wajahnya. Jika suasana kembali tenang, inilah peluang anda untuk menunjukkan kemesraan. Buat sementara waktu, anda mungkin tidak perlu bertanya apa2 pun perkara yg berkaitan dengan kemarahannya. Sebaliknya mungkin dia akan bercerita atau memberi penjelasan mengenai apa yg telah berlaku.


Newer Posts Older Posts Home

Read The Quran