Fakta Mengenai Telur

  • Setiap butir telur mengandungi 17 000 bukaan pori-pori pada permukaannya. Melalui pori-pori ini, telur dapat menyerap aroma dari benda-benda lain yang ada di sekitarnya.
  • Telur lebih mudah rosak jika dibiarkan terdedah di luar selama sehari berbanding disimpan selama seminggu di dalam peti sejuk
  • Telur yang sudah berusia seminggu atau dua minggu lebih mudah dikupas kulitnya sesudah direbus
  • Untuk mengetahui samada telur sudah matang atau belum, putar telur di dalam semangkuk air. Jika ia dapat berputar dengan mudah, telur itu memang sudah matang.
  • Kuning dan putih telur paling mudah dipisahkan semasa ia berada dalam keadaan sejuk
  • Putih telur akan kembang dengan cepat jika dibiarkan pada suhu bilik kira-kira 20-30 minit sebelum dipukul
Sumber dipetik daripada majalah RAPI April 05

7 comments:

agak2 telur naik harge x? sob2!

June 8, 2008 at 9:09 AM  

ini telur ayam kampung atau ayam daging?siap ada bulu ayam tu yg tak tahan tu..hehehe klu boleh,sy harap intan keluarkan entry mengenai bagaimana cara membuat kuih koci..sy ada mencari buku masakan mengenai kuih koci tp tidak jumpa..teringin juga nak mkn kuih koci..dh lama tak makan..hehehe

June 8, 2008 at 12:32 PM  

re ien:
kalau harga minyak dah naik, confirm semua brg pun akan naik..

re kamezaim:
Insya Allah, akan diusahakan..tapi cuma jengah kat blog2 yg byk resepi..mana tau mmg dah ada.. :D

June 8, 2008 at 3:57 PM  

Assalamualaikum.. Teringat zaman hamba mula-mula cuba makan telur mentah. Apa taknya masa tu kawan-kawan hamba bagi cadangan suruh makan telur mentah. Katanya sesuai buat hamba tambah berat badan. Tapi makan punya makan. Mantain ajer badan hamba tanpa perubahan. Ada tips untuk naikkan berat badan.

June 9, 2008 at 7:31 AM  

salam...egg or chick first?

June 9, 2008 at 4:37 PM  

re UR'z:
Entah ekk..nnti kalau jumpa tips tu,saya bgtau.. :D

re arsaili:
salam..tak dapek nak jwb..mane tau ada sape2 blh tolong jwbkan..

June 10, 2008 at 1:06 PM  

I have been exploring for a bit for any high quality
articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I finally
stumbled upon this web site. Studying this information So
i'm satisfied to show that I've an incredibly just right
uncanny feeling I found out just what I needed.
I most unquestionably will make certain to do not disregard this site and provides it a glance on a constant basis.


Here is my web-site buy instagram likes

February 16, 2013 at 4:33 AM  

Newer Post Older Post Home

Read The Quran