Walaupun kita biasanya berhati-hati ketika mencuci sayuran, khususnya sayuran berdaun hijau tetapi kebersihannya masih diragui. Rasa bimbang itu kadang2 membuatkan kita menghabiskan masa yang lama untuk mencuci sayuran dan pastinya menggunakan air yang banyak. Di situ, pembaziran air mungkin berlaku..
Jadi, untuk mengikuti cara mudah mencuci sayuran ataupun ulaman tanpa membazirkan air ialah bersihkan sayur atau ulaman sepintas lalu...kemudian rendamkannya ke dalam bekas yang berisi sedikit garam dan cuka.. Biarkan beberapa minit. Setelah itu, kita bilaskan sayuran itu sekali lagi dan sayur itu sedia untuk di masak atau di makan.
salam good tips
arsaili said...
May 27, 2008 at 1:58 AM
:: salam... tip yang baik...
Pak Ngah: said...
May 27, 2008 at 3:40 AM
re arsaili:
salam arsaili..lama tak dgr khabar.Moga gembira selalu..
re pakngah:
salam pakngah..Moga gembira selalu bersama keluarga.
intansabreena said...
May 27, 2008 at 6:43 AM
Tambah satu lg tips klu nk ranggupkan sayur tu rendaman air sayur letak sikit air kapur...
Anonymous said...
May 27, 2008 at 2:45 PM
re yin:
wow..rangupkan sayur..ermm,best tu..terima kasih yin
intansabreena said...
May 27, 2008 at 3:49 PM
t.kasih bagi petua ni.. tapi sayur bagus makan mentah.. macam rabbit he he
Kasawari said...
June 1, 2008 at 12:27 PM
kalau nak makan mentah, pastikan bersihkan ikut petua tu..lebih2 lagi sayur yg kita beli..pekebun sure ada gunakn racun serangga..
intansabreena said...
June 2, 2008 at 6:45 AM